30 MAART 2017 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS

Airborne at the bridge geopend


30 / 03 / 2017
Arnhem

Op 30 maart werd het 'Airborne at the bridge' geopend. Een informatiecentrum rondom de slag om Arnhem en in het bijzonder de gevechten om de John Frostbrug. Met fenomenaal uitzicht op deze iconische brug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

Bij de feestelijke opening waren drie Arnhem veteranen aanwezig: Arthur Letchford, David Whiteman en Geoff Roberts. Arthur is een van de weinige veteranen die tijdens de Slag om Arnhem de brug heeft bereikt en op deze locatie heeft gevochten.

Meer over dit project hier. Met dank aan tracesofwar.com / Foto's Arjan Vrieze

22 FEBRUARI 2017 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS spoorlopers prorail spoorwegmuseum utrecht 

Lopers langs het spoor: Voel het gevaar!


22 / 02 / 2017
Utrecht

Steeds meer mensen zien de gevaren van het spoor niet en komen er te dicht bij. Zo veroorzaken ze een ‘olievlek’ van vertragingen waar 18.000 mensen per dag mee te maken krijgen, maar erger nog: ze brengen daarmee zichzelf en anderen in gevaar. ProRail heeft zich, als beheerders van het spoor, dit probleem aangetrokken en samen met het Spoorwegmuseum slaan ze de handen ineen om ‘spoorlopers’ bewust te maken van de gevaren. Met die vraag kwamen ze bij Pronk terecht. Wij stelden om een beleving te maken die je direct op je gevoel aanspreekt en je het gevaar echt laat voelen. Deze beleving begint al aardig wat publiciteit te verzamelen. Zo is er over geschreven in het AD, in de Metro en er was een leuk item in het Jeugdjournaal. Op Youtube staat een filmpje van Spoorwegmuseum wat een aardig beeld geeft, maar om het te kunnen ervaren dan zul je toch echt naar het Spoorwegmuseum moeten. i.s.m. Kloosterboer Decor en Yipp.

Pronkstuk Castellum Hoge Woerd


09 / 02 / 2017
Rotterdam

Op woensdag 25 februari organiseerden we een ‘Pronkstuk’. Een bijzonder kijkje achter de schermen bij onze ‘vijf-sterren’ tentoonstelling in Castellum Hoge Woerd. Voor ons een spannende dag want het was voor ons de eerste keer, maar afgaand op de reacties zeker niet de laatste keer. Elf graden maakte voor ons een prachtige aftermovie zodat we nog eens na kunnen genieten van deze bijzondere dag. Wil je ook een keer aanwezig zijn bij een ‘Pronkstuk’? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

13 JANUARI 2017 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS feyenoord museum kuip rotterdam voetbal historie 

Het nieuwe Feyenoord Museum is een schot voor open doel


13 / 01 / 2017
Rotterdam

Afgelopen vrijdag werd het vernieuwde Feyenoord Museum geopend. Het oude museum was gedateerd geraakt en kon niet blijven op plek waar het was in de Kuip. Het nieuwe museum bevindt zich aan de historische Olympiazijde, op steenworp afstand van het beeld van Coen Moulijn. De opening werd geleid door Peter Houtman en na mooie woorden van Ton Strooband (Manager Supporterszaken), Mark Koevermans (Commercieel Directeur) en Feyenoord coryfee Gerard Kerkum, werd uiteindelijk het lint doorgeknipt door Aad van der Laan, voorzitter van het museumbestuur, en kon iedereen voor het eerst naar binnen. RTL maakte een item over de opening en het AD schreef er een leuk stuk over. Foto’s Feyenoord. i.s.m. Heijmerink Wagemakers, MCW en Skeep

14 NOVEMBER 2016 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS tentoonstelling erfgoed woerd hoge castellum 

Vijf sterren tentoonstelling Castellum Hoge Woerd


14 / 11 / 2016
Utrecht

In het Castellum Hoge Woerd opende al eerder de opstelling in het paviljoen rondom de romeinse rivierpraam De Meern I. Afgelopen maand kwam daar ook Museum Hoge Woerd bij. Het museum verteld het verhaal van ‘3000 jaar wonen en werken’ in Leidsche Rijn.

Het NRC schreef een prachtige vijf sterren recensie waar we natuurlijk zeer verguld mee zijn.

Kunnen de tentoonstellingmakers de geschiedenis ook tot leven wekken met veel gewonere voorwerpen, die soms niet meer zijn dan fragmenten en scherven? Het antwoord is volmondig: ja.

Meer over dit project hier.

30 AUGUSTUS 2016 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS nieuw identiteit branding merk 

Pronk merk-baar beter!


30 / 08 / 2016
Rotterdam

Pronk gaat vooruit. We blijven bevlogen ontwerpers, met een fascinatie voor goede verhalen en een drang om ze beleefbaar te maken. Maar we realiseren ons ook dat het belang van merkontwikkeling toeneemt en dit goede context biedt voor de belevingen die we ontwerpen.

Daarom versterkt Pronk zich met Twan Minten. Twan is een art director & ontwerper die zijn sporen heeft verdiend bij bekende bureau's als Studio Dumbar en Fabrique. Hij bouwde aan merken variërend van grote corporates tot retailers en not-for-profit organisaties. Bijvoorbeeld KPN, Essent, RTL Z, TEFAF, Giant Bicycles en Reinier de Graaf gasthuis. Vanuit die projecten en een studie brandmanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft hij zich ontwikkeld tot een echte merkdenker.

Branding had altijd al de aandacht bij Pronk, maar met de komst van Twan krijgt dit onderwerp het gewicht dat het nodig heeft. Zo versterken we onze diensten: ontwerp, inhoud, proces en identiteit en kunnen we een breder scala aan klanten beter bedienen. Daarnaast is Twan ook gewoon een fijne vent die graag een keer op de koffie komt voor een goed gesprek over wat dat 'on-brand' nou eigenlijk betekent en waarom een mens meer dan 100 vintage stoelen wil bezitten. Stuur hem een berichtje op twan@pronkstudio.nl of bel hem bij Pronk op 010 767 0120 of direct via 06 25 28 83 89.

30 JUNI 2016 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS vluchtelingen rotterdam museum verrotterdamst 

Dozen vol verhalen


30 / 06 / 2016
Rotterdam

In 'ons' Museum Rotterdam maakten we een tentoonstelling opgebouwd uit honderden kartonnen dozen en meters verpakkingstape over 'nieuwkomers' die inmiddels al helemaal 'Verotterdamst' zijn. In en op deze dozen vertellen een vijftal voormalige vluchtelingen hoe hun leven daarvoor was, hoe ze hun komst naar Rotterdam ervaren hebben en hoe ze hun leven hier weer opgepakt hebben. Deze tentoonstelling is nog tot 2 oktober te zien. i.s.m. Klief en Swoon

20 MEI 2016 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS olympiazijde kuip museum feyenoord 

Hand in hand kameraden


20 / 05 / 2016
Rotterdam

We zijn er al een tijdje in het diepste geheim mee bezig, maar nu aan het einde van het voetbalseizoen komen we alvast met goed nieuws voor het nieuwe seizoen. In samenwerking met het Museum Bestuur en Heijmerink Wagemakers werken we aan het nieuwe Feyenoord Museum in de Kuip. Het nieuwe museum zal eind 2016 open gaan aan de historische Olympia zijde. Natuurlijk is er plek voor alle prijzen en voor historisch beeldmateriaal, daarnaast zal er meer aandacht zijn voor het ongrijpbare 'Feyenoord gevoel'. Hand in hand kameraden!

23 APRIL 2016 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS draken tentoonstelling limburgs museum venlo stam ghent 

Draken in het museum


23 / 04 / 2016
Venlo

Afgelopen zaterdag opende de tentoonstelling Draken in het Limburgs Museum. Een tentoonstelling waar we met veel plezier aan hebben gewerkt; Want hoe doe je dat? Hoe breng je een draak tot leven in een museum? Op kleine schaal maakten we maquettes van de kop, een klauw, een vleugel en de staart en door een bestaand wandsysteem op z’n kant te zetten ontstond een lichaam. De bijbehorende soundscape brengt de draak tot leven. Nog tot eind oktober te zien in het Limburgs Museum. Daarna reist de draak door naar het STAM in Gent. i.s.m. Klief, Swoon en Skeep.

04 FEBRUARI 2016 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS opening standbeeld rotterdammers rotterdam museum 

De nieuwe reuzen van Rotterdam


04 / 02 / 2016
Rotterdam

Dit weekend (6 en 7 februari) gaat het vernieuwde Museum Rotterdam open in het Timmerhuis. Samen met het museum waren we verantwoordelijk voor de ‘etalage’ tentoonstelling: Rotterdammers in hun stad. Deze opstelling is baanbrekend omdat hij tot stand is gekomen zonder één collectiestuk. In de opstelling zetten we vijf ‘gewone’ rotterdammers letterlijk op een voetstuk en in de spotlights. Hiermee maken we de collectiestukken van de toekomst. De eerste lovende reviews stromen al binnen: Metro, NRC, Open Rotterdam, Uit Rotterdam. Kijk ook het item van ‘Hallo Nederland’ vanaf 8.35. Meer hier

14 DECEMBER 2015 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS wetenschap kinderen center science nemo dek1 herinrichting 

Wetenschap heringericht


14 / 12 / 2015
Amsterdam

Hij draait inmiddels op volle toeren, onze herinrichting van Dek1 in Science Center Nemo. Nemo schreef een pitch uit voor een herinrichting omdat er in de loop der tijd ruimtelijke 'onrust' was onstaan. We ontdekten dat kinderen Nemo geweldig vinden, maar dat het vooral de ouders waren die zich afvroegen; Wat leren we hier nu eigenlijk? Door de ruimte opnieuw te structureren en informatie anders aan te bieden gaan ouders en kinderen nu veel meer samen op ontdekkingsreis. Daarnaast voelt de ruimte nu veel minder vol. Ga het zelf maar eens (her)ontdekken. Meer over dit project hier.

i.s.m. Kloosterboer Decor en IkRotterdam Beeld: Science Center NEMO, fotograaf: Digidaan

06 JULI 2015 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS code m film beleving tablets d'artagnan kasteel hoensbroek 

Op zoek naar het zwaard van d'Artagnan


06 / 07 / 2015
Hoensbroek

Op 21 juni was de regionale premiere van de de film 'Code M' in Kasteel Hoensbroek. Code M is een spannende jeugdfilm over de zoektocht naar het zwaard van de bekende Musketier d'Artagnan die stierf voor de poorten van Maastricht. De acteurs opende de door Pronk, in samenwerking met MCW, ontworpen tentoonstelling en tablet tour. In de tentoonstelling krijgen bezoekers veel informatie over het kasteel en op de tablets kunnen ze via ludieke films zien hoe het er in het kasteel aan toe ging in de tijd van de musketiers. Schoolklassen kunnen leren hoe je een film maakt door op verschillende locaties in het kasteel scenes op te nemen die ze uiteindelijk monteren tot één film. Op de zolder maken we de beleving compleet door een opstelling over de film Code M gemaakt uit de decors van de film! Bouw Klief, Signing Swoon

06 JUNI 2015 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS bezoekerscentrum dieversluis dieverbrug drenthe 

Open de sluizen!


06 / 06 / 2015
Dieverbrug

Afgelopen zaterdag, 6 juni, werd het nieuwe bezoekerscentrum Dieversluis in de oude schotbalkenloods geopend. Dieversluis ligt midden in een modern recreatief gebied maar heeft ook een rijke geschiedenis als middelpunt van verkeer in goederen en personen aan de Drentse Hoofdvaart. The Missing link heeft dit verhaal uitgediept en Pronk verzorgde de vormgeving. In samenwerking met JAV Studio's en HWVA.

foto: JAV Studio's, Assen

01 APRIL 2015 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS recyclen gespiegeld wereld stroom de aan museum 

Niet afvoeren, maar recyclen!


01 / 04 / 2015
Antwerpen

Voor het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen ontwierp Pronk een even duurzame als kostenvriendelijke tentoonstelling. Maar liefst 90% van de materialen die gebruikt worden voor De Wereld Gespiegeld. Wereldkaarten van de Middeleeuwen tot nu, zijn afkomstig uit een voorgaande tentoonstelling. Al is daar straks niets meer van te zien.

Een avontuurlijke tentoonstelling, die met een beperkt budget gebouwd kan worden, en toch een rijke uitstraling heeft. Pronk beantwoordde aan de vraag door creatief gebruik te maken van bestaande materialen en daarmee twee vliegen in een klap te slaan: een even duurzame als betaalbare tentoonstelling, die alle zintuigen prikkelt… Het gehele persbericht staat hier.

De Zaanstreek maakt het! – The movie


18 / 03 / 2015
Rotterdam

We weten het, we hebben het er al veel vaker over gehad, maar afgelopen jaar hebben we met zoveel plezier en inzet gewerkt aan de herinrichting van het Zaansmuseum dat we er niet over op kunnen houden. Voor De Zaanstreek maakt het! bedachten we een spektakel wat we de 'Zaanse Opera’ hebben genoemd. Nu laat zo’n opera zich niet echt vangen in een foto en daarom hebben we in samenwerking met Elfgraden een film gemaakt over het proces en de gedachten achter De Zaanstreek maakt het! Speciaal voor iedereen met weinig tijd hebben we ook een korte versie gemaakt.

23 DECEMBER 2014 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS whishes best wensen beste nieuw jaar 

Tweeduizend-en-veertien


23 / 12 / 2014
Rotterdam

Tweeduizend-en-veertien was een druk jaar voor Pronk. Een jaar waarin we verhuisden, onze vijfde verjaardag vierden en hard aan de organisatie hebben geschaafd. Maar het het was vooral een jaar waarin we aan veel mooie projecten hebben gewerkt en waardoor we weer veel hebben geleerd: zo weten we nu dat er in de Zaanstreek op enig moment meer dan zeshonderd (!) molens hebben gedraaid, dat er in de eerste wereldoorlog ook al werd ‘gefotoshopped’ en dat brand discrimineert. Het afgelopen jaar heeft ons dus weer een beetje verrijkt. In tweeduizend-en-vijftien verdiepen we ons verder in de verhalen van onze klanten en gaan we ze helpen die verhalen te vertellen. Wij hebben er stiekem nu al zin in! Maar eerst nemen we een paar dagen vrij om de hoofden weer leeg te maken. We zijn dicht tussen kerst en oud op nieuw maar vanaf vijf januari gaan we er weer vol tegenaan.
 

26 NOVEMBER 2014 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS beleven doen tentoonstelling kunst zelf villa zebra peuter kleuter 

Zelf! wordt drie


26 / 11 / 2014
Rotterdam

Afgelopen woensdag 26 november vierden we het 3-jarig bestaan van ZELF! Bijna 30.000 kinderen en volwassenen bezochten de afgelopen jaren de door Pronk ontworpen peuter- en kleutertentoonstelling in Villa Zebra. Met de opening van de nieuwe installaties van Jeannette Ephraïm en Alice Hoogstad is er weer veel nieuws te zien en te beleven in de wereld van ZELF! Fotografie Mike Bink / Hester Blankestijn. Meer Zelf! hier

19 NOVEMBER 2014 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS educatie brandweer delft vrh veiligheid informatie brandweer 

Brand Meester!


19 / 11 / 2014
Delft

Op 19 November werd het door Pronk ontworpen Brandweer Informatiecentrum: Brand Meester! geopend en ingewijd door de eerste schoolklas uit Delft. Het Brandweer Informatiecentrum in Delft is een initiatief van de Veiligheidsregio Haaglanden om onder de naam 'Brandveilig Leven' kinderen bewust te maken van de gevaren van brand in en om het huis. Pronk heeft hiervoor een educatief concept ontwikkeld om deze bewustwording om te zetten in een beleving zodat deze veel beter beklijft. Fotografie Mike Bink

08 OKTOBER 2014 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS vast tentoonstelling zaans museum zaanstreek opening 

Opening hernieuwd Zaans Museum


08 / 10 / 2014
Zaandam

Op 8 oktober was het zo ver, na 1,5 jaar zeer intensief werken met een super team opende het eerste deel van de herinrichting van het Zaans Museum. Twee ruimtes van de drie; 'De Zaanstreek maakt het!' en 'De Zaankanter'. i.s.m. Act 2, Kloosterboer Decor, Rapenburg Plaza, IJsfontein, Rnul en Skeep. Meer over deze Pronkstukken vind je hier.

05 AUGUSTUS 2014 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS tentoonstelling permanent zaanstreek museum zaans 

De zaanstreek maakt het!


05 / 08 / 2014
Zaandam

We zijn al weer een behoorlijke tijd bezig voor het Zaans Museum, waar we werken aan de totale herinrichting van de vaste opstelling, maar nu komt de oplevering van het eerste deel in zicht. 'De Zaanstreek maakt het!' vertelt over hoe het unieke Zaanse landschap heeft bijgedragen aan de bijzondere industriële revolutie die daar ooit plaats vondt. De bedrijvigheid die zich daar vestigde leverde producten die ons land en ver daar buiten bevoorraadden en waarvan ieder van ons wel iets in zijn keuken of huis heeft; van Molenaars Kindermeel tot Duyvis pinda's en van de keukens van Bruynzeel tot de linoleum vloeren van Forbo. We hebben dit Zaanse schollenlandschap vertaald in eigenzinnige meubels en geplaatst op een representatie van de Zaan uit linoleum. Samen met een bijzonder lichtplan, soundscapes en projecties nemen we de bezoeker mee op een reis door de tijd. i.s.m. Act 2, Kloosterboer Decor, Rapenburg Plaza, IJsfontein, Rnul en Skeep

Gouden Middeleeuwen


07 / 04 / 2014
Leiden

Afgelopen dagen zijn we druk geweest met de door Pronk ontworpen tentoonstelling 'Gouden Middeleeuwen' over Nederland in de Merovingische periode. Met deze tentoonstelling rekent het Rijksmuseum van Oudheden definitief af met het sombere beeld van de Middeleeuwen en toont juist een tijd van vrede en rijkdom. Met de hand 'verluchtigden' we deze tentoonstelling met karakteristieke middeleeuwse patronen en handgeschreven middeleeuwse 'schuttingtaal'. De tentoonstelling is nog te zien tot 26 oktober.

26 AUGUSTUS 2013 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS ozean wenen vienna kindermuseum 

Tien jaar in de Ozean


26 / 08 / 2013
Wenen

Het is meer dan tien jaar geleden dat onze waterwereld voor de aller kleinsten in Kindermuseum Zoom in Wenen werd geopend. Gemeten van 2002 tot en met 2011 zijn er al meer dan 300.000 duizend kinderen door heen gerend en volgens de laatste berichten staat het er nog net zo fris en strak bij als toen het werd geopend.

"326020 visitors in 10 years, that's 32600 per year. Isn't that awesome! Its design still looks 'fresh' and 'modern'. Nobody would guess that it was created twelve years ago. I guess we all can be proud of that! Thanks for your wonderful work!" Mag. Franziska Abgottspon, Bereichsleitung Atelier und Kleinkinderbereich

Zoom bestaat volgend jaar 20 jaar, een mooi moment dus om weer eens een kijkje te gaan nemen. Meer over dit project hier.

Jong geleerd


29 / 07 / 2013
Rotterdam

Wij van Pronk zien er allemaal nog zo jong uit, dat je bijna zou vergeten dat we bij elkaar zo'n zestig jaar ontwerpervaring hebben. Om nu eens te kijken wat dat opgeleverd heeft hebben we een overzicht gemaakt in de vorm van een kloek boek. In oplage één dus behoorlijk uniek. Voorlopig alleen nog te bezichtigen bij ons aan de lunchtafel. In samenwerking met Sarah van Berkom.

10 JULI 2013 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS

De Merovingen komen er aan


10 / 07 / 2013
Leiden

De afgelopen maanden hebben we gewerkt aan een grote overzichtstentoonstelling over de Merovingische periode (400-700 na Chr.). Een tijdperk uit onze geschiedenis waarover de meeste mensen weinig weten, maar waarin al sieraden werden gemaakt met technieken die zich zelfs nu bijna niet laten reproduceren. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden staat de tentoonstelling 'Gouden Middeleeuwen' over Nederland in de Merovingische periode op de agenda van 25 april t/m 26 oktober 2014.

 

10 APRIL 2013 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS pronkstuk krijn baby 

Krijn maar fijn!


10 / 04 / 2013
Rotterdam 03:03

Op 10 april zijn Wendy en Jasper trotse ouders geworden van Krijn. Krijn is onze eerste Pronkbaby en daarmee ons eigen Pronkstuk!

12 DECEMBER 2012 | DISCIPLINE tentoonstellingen | TAGS pizza team scheepvaartmuseum inspiratie beeld-en-geluid 

Inspiratietournee 2012


12 / 12 / 2012
Hilversum / Amsterdam / Rotterdam

De boog kan niet altijd gespannen zijn, dus trokken we er op uit voor een inspiratietournee. Om te zien wat er in Nederland allemaal gemaakt wordt en om alvast wat inspiratie op te doen voor het nieuwe jaar. We begonnen de dag in Hilversum bij Beeld&Geluid. Na de lunch gingen we door naar het nieuwe Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Traditiegetrouw sloten we de dag af met een pizza bij Angelo.